Bélyeg blog

Fogaskerekű emlékbélyeg

2022. június 10. - Bélyegblog

Cziglényi Ádám bélyegeinek hangulatát igencsak kedvelem, most 74-ből hoztam egy blokkot.
100 éves a főváros közlekedésének egyik különlegessége: a fogaskerekű. A jubileum alkalmából 1974. június 25-én a Magyar Posta tíz forint névértékű, négy darab 2,50 forintos bélyeget magában foglaló blokkot bocsátott ki.

fogask.png

A kiadvány bemutatja a budai Városmajortól a Széchenyi-hegyig, majdnem három kilométer hosszú pályán közlekedő vasút egész történetét. 1873—74-ben, Európában harmadiknak épült meg a budapesti fogaskerekű. Az első bélyegen a kezdetben használt, gőzmozdony vontatta szerelvényt tekinthetjük meg. A második bélyegen lovaskocsit szállítanak. Az utasokat szállító szerelvényhez vagy különjáratban a gőzmozdonyhoz egy nyitott szállító részt csatoltak és a nehéz árukkal megrakott kocsikat ráhajtották a kompszerű alkotmányra. A gőzös gyorsan leküzdötte a 259 méteres magasság különbséget és a lovaknak a hegy tetején már csak vízszintes úton kellett a terheket elhúzni.
A fogaskerekűn 1929.-ben a gőzmozdonyt elektromos árammal hajtott szerelvények váltották fel, ekkor kerültek forgalomba az 1973-ig használt sárga kocsik, amelyeket a harmadik bélyegen láthatunk.
Az 1974-ben megújított külsejű fogaskerekű jelenlegi látványát a negyedik bélyeg mutatja.
A blokkot Cziglényi Ádám grafikusművész terve alapján a budapesti Pénzjegynyomda készítette. A kereten a jubileumi évszámok, a főváros címere látható, míg alul a centenáriumra utaló felirat olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://belyeg.blog.hu/api/trackback/id/tr4717854051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása